torsdag 6 januari 2011

Skotta eller inte

Det har kommit mycket snö i Västerås i vinter.  Just nu ligger det 35cm snö på vår baksida. Mycket snö!  Och mer kommer det. Hur tung snön är, alltså hur mycket vattten den innehåller vet jag inte.

Då är frågan, ska man eller ska man inte skotta av taket. Taket är visst enligt ritningarna dimensionerade för en last på 2000nm/kvm . Detta motsvarar ett vatten djup av ca 200mm/kvm. Sen har vi en taklutning på den som är 33grader i horosontalplanet.  Till saken hör också att vi har nästintill ingen spillvärme som går ut genom taket, vilket göt att snön på taket inte smälter undan. Utan den blir liggande där den ligger.

1 mm vatten motsvarar i kall och mycket fluffig snö mer än 35 mm snötäcke, men det normala för nyfallen torr nysnö är 10-30 mm.Utifrån detta kan man naturligtvis göra en fin uträkning av den hypotetiska  lasten av snön på taket. alternativet är annars att gå ut och gräva ut en 10x10cm stor ruta med snö, smälta och sen se hur mycket det blir, om man om jag inte orkar räkna.

Frågan återstår, skotta eller inte.  Grannen skottar för glatta livet av snön på sitt tak. Vi låter bli.  Dels för att vi har ett hus som har ca 8m till nock, och sen för att enligt våra beräkningar ska det inte vara något problem.... hoppas vi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar